Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jestli to dobře chápu, tak soukromá škola chce mít víc žáků a tedy i víc peněz ze státního rozpočtu. Osobně nechápu, proč by soukromý subjekt měl mít nárok na státní peníze. Ale budiž - v Česku je tradicí, že soukromé podnikání je nejlepší, když ho dotuje stát.

Ale opravdu netuším, proč by mělo ministerstvo školství vyjít vstříc každému soukromému subjektu o žádost na zvýšení státních dotací. Jestli chce soukromá škola učit více studentů, není nic jednoduššího, než zvýšit školné a tím hradit i studium těch žáků, na které jim stát nedá ani korunu.

0 0
možnosti
Foto

Školy zřizují kraje. Od státu dostávají na každého žáka peníze. Tak proč by soukromá a církevní škola by na to měla být hůř. Proč by žák soukromé a církevní školy by měl být  na tom hůř,než žák státní školy.  Tím, že stát na každého žáka přispívá, tak musí mít každá škola stejné osnovy a stejnou maturitu. Pro každou školu platí stejná pravidla.  Stát by se měl soustředit na ty školy na kterých se minum žáků dostane na VŠ a kde nadpoloviční většina žáků propadne u maturit.

2 0
možnosti
AF

Proč by měl stát podporovat soukromé subjekty - v jakémkoli podnikání?

0 0
možnosti
Foto

Ono je to vše asi mnohem složitější. Právo na vzdělání. Budiž. V jakém rozsahu? Vzdělání základního? To nejspíše ano. A dále? Tam jde o cíle a plány jedinců(studentů) a jejich rodin. Jak moc má stát povinnost toto zajistit, určovat a kontrolovat? Navíc, studiem se mnohdy odkládá řešení dalších ,,starostí" jak státu, tak i občanů(od social, dávek, platby soc.a zdrav. pojištění, atd.). Velkou roli pak v tom hraje politika a partikulár. zájmy. A jako vždy jde o peníze. Až v první řadě:-/

2 0
možnosti
Foto

Jediná možná náprava je naprostá privatizace školství a zrušení povinné školní docházky.

1 0
možnosti
RC

pan ministr studoval na komunistickeho politruka, to je cele.....

2 0
možnosti

Napřed k tomu financování.

Pokud chce církev šířit svoje náboženské bludy přes školáky a zneužívat k tomu funkci zřizovatele škol, tak by si to měla hradit ze svých prostředků. 

Pokud chce soukromá škola vybírat od občanů finanční prostředky na provoz školy, tak je to investice zřizovatelů, kterou by si zřizovatelé měli hradit z vybraných prostředků.

Pokud tyto církevní a soukromé investice do škol jsou mimo jiné, určeny k tvorbě zisku, tak rozhodně není důvod, aby získávaly státní dotace ve stejné výši, jako veřejné školy, jejichž provozovatelem je stát.

K tomu omezování jen krátce.

Stát musí zajistit potřeby státu i potřeby firem tak, aby dost lidí pro jejich potřeby a to tak, aby neplatil zbytečně spousty nezaměstnaných a proto by měl určovat kapacitu škol, pro jednotlivé obory.

Dětí ubývá, národ vymírá a tak se školy budou o své školáky stále více prát. 

Může za to politický systém a společenská atmosféra. 

Není každý takový schopný chlap, aby uživil tři děti, jako vy a vaše paní.

Za to karma!

3 3
možnosti
Foto

Pane Čumpelíku, Církevní školy  mají vyšší úroveň než státní. Při vaší malosti ani nevíte, co se na těch školách učí.  Do Církevních škol se hlásí víc  dětí nevěřící, než věřících. Moje dcera ukončila Církevní školu a  to gymnazium a ve třídě měli pouze dva věřící žáky. Na škole se mimo povinný předmět  dobrovolně učila náboženství. Výuka náboženství se týkala všech náboženství, která jsou pomalu na světě. Takže dnes má dcera dokonalý přehled o všech náboženství, což ji umožnuje mít přehled o dění ve světě a nikdy by nepsala takové hloupé ptákoviny jak vy.

2 1
možnosti
Foto

,,...omezení financování církevních i soukromých škol,..."

Nevím, ale domnívám se, že by státní školy měl financovat stát,  soukromé školy ,,soukromníci" a  církevní církev. Zřídit si soukromou školu, čili cosi jako ,,předmět" soukrom. podnikání a na její provoz požadovat peníze od státu mi připadá ,,poněkud podivné".8-o:-/

3 3
možnosti
MK

Ono to je jinak. Zřizovatel platí provoz školy. Takže provoz církevních škol je hrazen církví, provoz soukromé školy je hrazen ze školného. Provoz školy zřízené obcí, krajem, státem jde z veřejných peněz. Tedy nás všech. 

Každá škola dostává na žáka příspěvek a o ten se Chládkovi jedná. Jenže rodiče těch dětí platí daně  jako každý jiný a mimo těchto daní z kterých jdou příspěvky na žáka, také platí provoz škol zřízených obcí, krajem , státem.

2 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2419x
Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Seznam rubrik