Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

Největší školskou investicí v Hradci Králové je v tomto roce generální rekonstrukce a přístavba budovy v ulici Kleinerových. Zároveň se jedná po mnoha letech o první rekonstrukci a modernizaci základní školy. Bude tak jednou z nejmodernějších školních budov v zemi. Nad to ekologickou a energeticky úspornou.

Zajímavostí je, že investorem není město, jak bývá u školních budov pravidlem, ale soukromý subjekt. Město tak ze svého rozpočtu nevynaloží ani korunu, přičemž nová školní budova přispěje ke zvyšování kvality nabídky vzdělávání pro děti obyvatel města.

Celková výše investice přesahuje 60 milionů Kč. Investorem školní budovy je společnost Sion, jež na ni získala dotaci 10 milionů Kč z IROPu a zbytek financuje prostřednictvím bankovního úvěru, který ji poskytla ČSOB.

Přestavovaná škola je bývalým městským objektem do něhož, kvůli jeho špatnému technickému stavu, město již nechtělo nadále investovat a poskytlo jej k užívání soukromým subjektům. Když zde před 13 lety začaly působit tzv. Sion školy (MŠ, ZŠ a DDM), Sion začal plánovat rozsáhlou rekonstrukci, která měla kritický stav budovy řešit, aby na jedné straně budovu zachránil pro školské účely a na druhé straně vybudoval zázemí pro Sion školy. Již před lety provedl několikamilionovou investici do zateplení a výměny oken. V nyní probíhající generální rekonstrukci, školní budovu zároveň jednou tolik zvětšil, nástavbou dvou pater a přístavbou (kde je mj. umístěn výtah z důvodu bezbariérovosti).

Nově by tak v budově mohla působit celá ZŠ Sion, jež dosud působila na dvou různých místech. I nadále zde bude školka, nově v modernizovaných prostorech a stejně tak školní kuchyň. Prostory ZŠ, jež nově užívá název Sion ELEMENTARY, aby jím zvýraznila své zaměření na jazyky, a zvláště angličtinu, budou bezbariérové, s mnoha zákoutími pro žáky, odbornými učebnami, multifunkčním sálem a knihovnou se studovnou. Budova bude, resp. již je prodchnuta datovými kabely a moderními technologiemi, kdy např. interaktivní tabule či řízené větrání budou standardem.

Z hlediska města je výhodné její umístění nedaleko nově se rozvíjející čtvrti Labská louka, kde město aktuálně řeší nedostatek školských kapacit. Umístění vedle lesoparku pod Novým Hradcem je vítaným bonusem pro její žáky, neboť je standardem ZŠ Sion, že se snaží pro výuku používat i mimoškolní venkovní prostředí a její okolí k tomu přímo vybízí.

Generální rekonstrukce, která byla nakonec rozsáhlejší, než bylo plánováno, už je ve fázi dokončování hrubé stavby a blíží se dolaďování interiérů. Intenzívně probíhá hledání vnějšího designu budovy, neboť provozovatelé Sion škol by rádi, aby namísto dosavadní bílo-šedé, byla budova pestřejší a barevnější, její design tak vyjádřil, že je určena dětem a odrážel pojetí Sion škol. To je aktuálně předmětem konzultací s renomovanými a známými architekty. Své podněty a návrhy dávali i žáci školy a jejich rodiče, neboť nás zajímalo, jak by právě oni chtěli, aby jejich škola vypadala a právě pestrost a barevnost byla nejčastějším přáním dětí i rodičů.

Práce na rekonstrukci školy, probíhají velmi intenzívně, neboť přáním všech je, aby mohla svým žákům sloužit co nejdříve, mj. tím spíše, že i z hlediska dodavatelů se jedná o hradecký projekt. Hradečáky jsou hlavní projektant Tomáš Koblása i technický dozor investora Libor Matyáš. Generálním dodavatelem je hradecká stavební firma BVS HK a subdodavateli pak další hradecké firmy jako Dahasl, Pluto HK apod., čímž i investované prostředky z velké části zůstávají v Hradci Králové. Tím hlavním cílem samozřejmě je, aby nová moderní školní budova přinesla prospěch hradeckým dětem a jejich rodičům.

Autor: Denis Doksanský | neděle 8.8.2021 7:56 | karma článku: 9,71 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Denis Doksanský

Humbuk kolem volby členů Rady ČT

Máme tu aféru kolem voleb členů Rady ČT a e-mailu se seznamem kandidátů s poznámkami ke každému z nich. Dle některých je seznam ve stylu svazků Stb. Dle dalších je to politizování volby radních a celého orgánu...

12.3.2020 v 1:50 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Je vůbec možné nestávkovat?!

Ve čtvrtek 15. 3. se prohnala naší republikou stávková vlna a to ne ledajaká, stávkovali totiž studenti! Mnohým to připomnělo listopad 1989 a zajásali, že studenti opět zahajují revoluci. Je vůbec možné nestávkovat?!

19.3.2018 v 8:20 | Karma: 44,73 | Přečteno: 3559x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Ti kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat

Tento slavný citát amerického filozofa a spisovatele George Santayany se mi připomněl, když jsem viděl anketu ČT s otázkou „co je to vítězný únor“.

27.2.2018 v 12:07 | Karma: 25,48 | Přečteno: 800x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Konec špatný, všechno špatné?

Olympijský hokejový turnaj je za námi. Máme bramborovou medaili. Obě medailová utkání jsme prohráli. Turnaj pro nás neskončil úspěchem. Nabízí se úprava známého úsloví „konec špatný, všechno špatné“. Je to tak skutečně?

24.2.2018 v 17:10 | Karma: 22,56 | Přečteno: 916x | Diskuse| Sport

Denis Doksanský

Zlatá Ledecká očima expertky

Světová senzace! Mluví o ní celý svět. Snad všichni jsme zaznamenali její fenomenální úspěch. Kdosi prohlásil, že je to jedna z největších olympijských událostí a jeden z největších sportovních příběhů vůbec.

20.2.2018 v 15:45 | Karma: 47,87 | Přečteno: 18387x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2419x
Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Seznam rubrik