Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec špatný, všechno špatné?

Olympijský hokejový turnaj je za námi. Máme bramborovou medaili. Obě medailová utkání jsme prohráli.  Turnaj pro nás neskončil úspěchem. Nabízí se úprava známého úsloví „konec špatný, všechno špatné“. Je to tak skutečně?

Olympijské hry proměnily náš národ z politologů do trenérů a sportovních odborníků. Naší největší specializací je bezpochyby hokej. Dá se tedy očekávat erupce fundovaných rozborů, proč český nároďák zase neuspěl a jistě mnohé budou správné. Čtvrté místo je nakonec méně, než jsme doufali. Je takovým neúspěchem, jak to nyní všichni cítíme? Máme za sebou neúspěšný turnaj, jehož smolný závěr stvrdil, že nám nevyšel?

Od českých hokejistů chceme všichni zlato! Každá jiná medaile je již jen náhražkovou útěchou, byť si rozumem vysvětlíme, že medaile je vždy úspěchem. Odejít bez hokejové medaile je pro nás zklamáním.

Přiznám se, že osobně jsem od našich hokejistů tentokrát velké očekávání neměl. Samozřejmě patříme ke špičce, to je standard, ale nevím proč, v mých očích mohli spíše překvapit. První dramatické utkání s exotickou Koreou, v němž jsme tak tak uhájili těsnou výhru, přílišným optimismem nenaplňovalo, spíše dalo vzniknout různým humorným hláškám. Oproti tomu druhé, v němž jsme po obdobném dramatu udolali kanadské obhájce zlata na samostatné nájezdy, příjemně překvapilo. Na závěr skupiny jsme jednoznačně přehráli Švýcary a postoupili rovnou do čtvrtfinále, coby neporažený vítězný tým. Najednou jsme byli opět ve hře o nejvyšší mety a očekávání kdekoho z nás, včetně mého, se změnilo. Medaile jsou na dosah, jen projít vždy svízelným čtvrtfinálovým zápasem, který rozhoduje o úspěchu či debaklu v turnaji. Vyšlo to! Další vyhrané samostatné nájezdy, díky hradeckému hráči Koukalovi! Uspěli jsme, semifinále je tu!

Najednou jsme do semifinálových soubojů šli jako jediný neporažený celek. Opět jako ve zlatých érách českého hokeje, jako tým, s nímž se počítá. V úspěch a blyštivý kov nyní doufali i ti, kteří na počátku velká očekávání neměli. Semifinále nám však nevyšlo, dvacet sedm sekund rozhodlo rozplynutí snu o finále. A navíc v boji o bronzovou medaili se nám měla postavit Kanada. Závěrečný zápas přinesl deset branek a navíc jednu nám neuznanou, v dramatickém závěru se Kanada obávala o výsledek, ale nakonec nám bronz utekl.

Konec špatný, všechno špatné? Podle mě rozhodně ne. Přestože jsme nakonec doufali ve víc, před turnajem by nám však i čtvrté místo nepřipadalo jako neúspěch. Samozřejmě medaile je medaile a úspěch to vyloženě není, ale stále jsme jedním ze čtyř týmů, které v turnaji hrály až do konce. Nechali jsme za sebou Švédsko, Finsko, USA, které jsme navíc porazili, stejně jako ve skupině Kanadu. Poprvé jsme prohráli až v boji o medaile. Zažili jsme z druhé strany to, co na jiných turnajích, včetně slavného „Nagána“, jiné špičkové týmy, kdy výborné výsledky v celém turnaji nakonec nepřinesly vytoužený úspěch v podobě některého z kovů. V minulosti jsme to byli my, kdo s odřenýma ušima prošli do závěrečných bojů a nakonec k údivu i zklamání mnohých, brali vše. Tentokrát jsme velmi dobrý turnaj odehráli my, a nakonec odjíždíme jen s bramborami.

Přesto nebo právě proto, náleží našim hokejistům uznání za turnaj, který odehráli. Všichni bychom jim přáli trochu více štěstí a budeme doufat a fandit, že se brzy blyštivé odměny dočkají. Konec špatný, přesto dobré!

O to větší radost nám přinesl dvojnásobný zlatý úspěch Ester Ledecké, jíž to všichni přejeme, tím spíše, jakou tvrdohlavost a úsilí musela prokázat, aby byla ve špičce ve dvou odlišných disciplínách, díky čemuž se již nyní stala olympijskou legendou!

Autor: Denis Doksanský | sobota 24.2.2018 17:10 | karma článku: 22,56 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma: 9,71 | Přečteno: 341x | Diskuse| Hradec Králové

Denis Doksanský

Humbuk kolem volby členů Rady ČT

Máme tu aféru kolem voleb členů Rady ČT a e-mailu se seznamem kandidátů s poznámkami ke každému z nich. Dle některých je seznam ve stylu svazků Stb. Dle dalších je to politizování volby radních a celého orgánu...

12.3.2020 v 1:50 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Je vůbec možné nestávkovat?!

Ve čtvrtek 15. 3. se prohnala naší republikou stávková vlna a to ne ledajaká, stávkovali totiž studenti! Mnohým to připomnělo listopad 1989 a zajásali, že studenti opět zahajují revoluci. Je vůbec možné nestávkovat?!

19.3.2018 v 8:20 | Karma: 44,73 | Přečteno: 3559x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Ti kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat

Tento slavný citát amerického filozofa a spisovatele George Santayany se mi připomněl, když jsem viděl anketu ČT s otázkou „co je to vítězný únor“.

27.2.2018 v 12:07 | Karma: 25,48 | Přečteno: 800x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Zlatá Ledecká očima expertky

Světová senzace! Mluví o ní celý svět. Snad všichni jsme zaznamenali její fenomenální úspěch. Kdosi prohlásil, že je to jedna z největších olympijských událostí a jeden z největších sportovních příběhů vůbec.

20.2.2018 v 15:45 | Karma: 47,87 | Přečteno: 18387x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2419x
Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Seznam rubrik