Nezodpovězené otázky J. Drahoše nebo už známé u M. Zemana?

26. 01. 2018 13:00:00
Ve své volbě mám jasno, přesto bych se rád vrátil ke čtvrteční prezidentské debatě na ČT a to pohledem, který jsem v médiích až tak neobjevil.

Vyjasněme si to hned v úvodu, jsem rozhodnutý volit p. Zemana a v důsledku častování jeho voličů coby lidí, kterým nezáleží na morálce, jsou nedovzdělaní, nemají rozhled a chtějí směřovat na Východ, jsem se rozhodl tuto svou volbu učinit veřejnou. Zároveň ať již zvítězí kdokoli, bude i mým prezidentem a budu ho v jeho úřadu respektovat, jak věřím, že je to správné. Tím spíše považuji za důležité se vrátit k poslední debatě a zmínit pár faktů nejen k ní, které je dobré, aby nezapadly. Nemám v úmyslu provádět tu podrobnou analýzu, ale zmínit pár skutečností hodných pozornosti.

Hned v úvodu pan Drahoš jako výtku zmínil, že je Zeman prezidentem pro dolních 10 milionů. Ať již to myslel jakkoli, užití tohoto výroku v negativním významu, považuji minimálně za dost nešťastné. Může to působit přezíravě k široké veřejnosti a posilovat dojem, že p. Drahoš je ponejvíce reprezentantem intelektuálních kruhů, jež bývají chápány jako jakési elity společnosti. Média tuto poznámku milosrdně přešla, uvidíme, jak voliči.

Co je však mnohem podstatnější, že i když J. Drahoš správně tvrdí, že o přijetí migrantů musí ČR rozhodovat sama, zcela utekl od odpovědi na dotaz, jaký je jeho osobní postoj a zda by je za ČR dobrovolně přijal - jak tvrdí německá média. Toto sdělení by přitom bývalo bylo zcela zásadní a je jen otázkou, proč se p. Drahoš odpovědi vyhnul a namísto toho dokola opakoval 19 let starou událost o možném přijetí uprchlíků z Kosova.

Je totiž mnoho politických představitelů, někteří blízko J. Drahošovi, kteří jsou jednoznačně pro přijímání uprchlíků ze současné uprchlické vlny. Spatřují v tom naši humanitární povinnost a poukazování na bezpečnostní rizika či nepřizpůsobivost hodnot a životního stylu muslimů, nevidí jako překážku. Jaké jsou skutečné postoje p. Drahoše v této věci, jsme se žel nedozvěděli.

Podobně jsme neobdrželi odpověď na další zásadní otázku. Totiž fakt, že jsme se nedozvěděli a ani sám pan Drahoš v tom nemá jasno, koho by přivedl s sebou na Hrad, ve světle jeho kritiky Zemanových spolupracovníků a zvláště současných velmi sporných spolupracovníků p. Drahoše, je velmi znepokojivý.

Pokud jsou panu Zemanovi jeho spolupracovníci vytýkáni, kde máme jistotu, že pan Drahoš si zvolí lépe, když v jeho kampani byl klíčovou osobou člověk teoreticky spojený s korupční kauzou D. Ratha? Čím to, že tento fakt a neschopnost sdělit o svém budoucím týmu nic bližšího, nechává příznivce J. Drahoše v klidu? Proč se tím více nezabývají média?

Stejně tak se nikde nedočítáme o tom jak se tým J. Drahoše vypořádal se skutečností, že v rámci transparentnosti by měl správně zahrnout do výdajů za kampaň i všechny koncerty a další setkání, jež se v posledních dnech konala na jeho podporu. Tak nějak se automaticky předpokládá, že u J. Drahoše je vše v pořádku až se tolerují i záležitosti, na něž média obvykle poukazují.

Ano, tento článek je záměrně zcela jednostranně zaměřen, neboť investigativních článků je vůči M. Zemanovi víc než dost a každý se s nimi může snadno seznámit. Ano, některá fakta jsou minimálně diskutabilní a já rozhodně nevnímám veškeré jednání prezidenta a jeho volebního týmu nekriticky. Ovšem zároveň se nemohu zbavit dojmu, že možná kritická témata, se u J. Drahoše tolerují či přechází mlčením.

Vzhledem k tomu, že je tu možnost, že se pan Drahoš stane prezidentem a v takovém případě bych ho v této roli respektoval, tím spíše bych rád, aby se věci, na něž nedává odpověď, nepřecházely mlčením.

Jako volič však přispěji k tomu, aby se nezodpovězené otázky staly jen vzpomínkou podobnou, jako punková image jiného kandidáta minulosti a prezidentem se stal člověk od nějž již víme, co můžeme čekat a to v dobrém i v tom horším.

Autor: Denis Doksanský | pátek 26.1.2018 13:00 | karma článku: 42.40 | přečteno: 2619x

Další články blogera

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 338 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.30 | Přečteno: 166 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 377 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2415

Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...