Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdo normální nemůže volit pana…

V tomto duchu se nese mnoho komentářů, reakcí, poznámek na fb před prezidentskými volbami a to i v jinak spřízněných kruzích. Pro některé, jakoby výběr koho budeme volit, byl důkazem (ne)kvality osobnosti a charakteru.

Dozvídáme se, jaká volba je morální a jaká ne (známý kněz T. Halík dokonce užil termín „těžké morální provinění“). Čteme kategorická prohlášení, která potenciální voliče některého z kandidátů diskvalifikují přinejmenším z hlediska vzdělání, rozhledu, občanské odpovědnosti, úsudku, morální integrity, psychického stavu nebo upřímnosti jeho křesťanského přesvědčení.

Zdá se jako bychom již nemohli spáchat nic horšího než v prezidenstké volbě volit špatně! Snad jedině ještě svou špatnou volbu prezentovat veřejně. V takovém případě jsme zcela odepsaní! Někteří „facebookoví přátelé“ si nás vyškrtnou z přátel, u jiných jsme ztratili sympatie a důvěryhodnost. Zaslechl jsem i slova, snad míněná v nadsázce, o návrzích na vyloučení ze spolků či kruhů (a příklad herce Dejdara před 5 lety a jeho ukončení v seriálu Zdivočelá země, ukazuje, že někteří to snad mohou myslet i vážně).

Bez ohledu na to v čí jsou prospěch nebo neprospěch, tyto kategorické výroky ve mně vzbuzují automatickou nedůvěru k argumentaci jejich autora obecně. Diskuse se totiž sklouzává od faktů k posuzování motivů a dalších neměřitelných veličin.

Považuji za velmi nebezpečný jev, který se vyskytl i po podzimních sněmovních volbách, kdy mnoho komentátorů i politiků z méně úspěšných stran (píši do vlastních řad, neboť sám jsem kandidoval za STAN) vyjadřovalo zklamání nad selháním voličů, kteří dle nich prokázali nezralost, sednutí na lep populistům apod. Je to pýcha intelektuálních kruhů, v níž se staví do pozice těch, kteří nejlépe vědí, co by si voliči měli přát, co by si měli myslet a co je pro ně nejlepší. Voliči rozhodli, jak rozhodli, je to jejich svaté právo a méně úspěšné strany mohou max. přemítat o tom, proč nebyly schopné přinést témata, která voliče skutečně zajímají.

Obdobné to bylo před 5 lety, po prvních prezidentských volbách, vzpomínám si na reakce k mému článku „Budiž naším prezidentem“ v němž jsem se snažil vyjádřit, že i když si mnozí nepřáli zvolení M. Zemana, přesto je hlavou naší země a je třeba jej jako hlavu státu respektovat – tehdy po vzoru USA a přijetí Obamy i jeho republikánskými odpůrci (loňský rok nám žel ukázal, že opačně to najednou mnohdy také neplatilo). Dozvěděl jsem se, že popírám jakési hodnoty, zpronevěřuji se duchovním postojům apod. Namísto toho jsme i od ústavních činitelů slyšeli a slýcháme i dnes, že „Zeman není mým prezidentem“ apod.

Volby prezidenta nejsou o kandidátovi na svatořečení. Kandidáti vždy budou mít chyby a budou z části zastávat jiné názory než my. Na nás je zvážit všechna pro a proti a z hlediska našeho subjektivního pohledu na to co je pro ČR a pro nás nejlepší, jednomu z nich dát svůj hlas. Tečka. Nic víc, nic míň. Pokud je něco špatně, tak snad jedině nevolit vůbec, byť i nevolba je naše právo, které respektuji.

Stav, kdy jsou voliči některého z kandidátů či stran rovnou onálepkováni ve smyslu svých lidských kvalit, je zcela nesmyslný až nebezpečný. Chtěl bych vyjádřit, že ať už bude kdokoli volit kohokoli, nic to neukazuje o psychickém stavu, morálním standardu, dokonce ani o zdravém úsudku. Někdy se uvádí příklady voleb v nacistickém Něměcku nebo v roce 1948 u nás. Ovšem my si nyní vybíráme mezi dvěma jednoznačně demokratickými kandidáty, nikoli mezi totalitou a demokracií. Každý představuje trochu jiné politické hodnoty a tak je to správné. Náš výběr z nás nedělá horší či lepší občany.

Je úžasné, že můžeme svobodně volit, že můžeme vyjadřovat své názory a hádat se o ně, i to, že můžeme kritizovat konkurenčního kandidáta či přímo prezidenta a to dokonce i vulgárně aniž by to pro nás mělo jakékoli důsledky. Toho všeho si stále velmi vážím. Tuto svobodu si musíme pěstovat a neomezovat ani tím, že projevování nám nesympatických názorů začneme nálepkovat a politikou si necháme ničit osobní vztahy.

Pojďme svobodně zvolit prezidenta a po té, bez ohledu na výsledek, za ním stůjme a respektujme ho a přejme mu, ať naší zemi a tím i nám samotným, může být co nejprospěšnější, abychom mohli žít své obyčejné životy, bez toho, že by se jich politika nějak výrazně dotýkala. To je totiž vždy nejlepší.

 

Autor: Denis Doksanský | pátek 26.1.2018 8:53 | karma článku: 37,03 | přečteno: 2559x
  • Další články autora

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma: 9,71 | Přečteno: 341x | Diskuse| Hradec Králové

Denis Doksanský

Humbuk kolem volby členů Rady ČT

Máme tu aféru kolem voleb členů Rady ČT a e-mailu se seznamem kandidátů s poznámkami ke každému z nich. Dle některých je seznam ve stylu svazků Stb. Dle dalších je to politizování volby radních a celého orgánu...

12.3.2020 v 1:50 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Je vůbec možné nestávkovat?!

Ve čtvrtek 15. 3. se prohnala naší republikou stávková vlna a to ne ledajaká, stávkovali totiž studenti! Mnohým to připomnělo listopad 1989 a zajásali, že studenti opět zahajují revoluci. Je vůbec možné nestávkovat?!

19.3.2018 v 8:20 | Karma: 44,73 | Přečteno: 3559x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Ti kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat

Tento slavný citát amerického filozofa a spisovatele George Santayany se mi připomněl, když jsem viděl anketu ČT s otázkou „co je to vítězný únor“.

27.2.2018 v 12:07 | Karma: 25,48 | Přečteno: 800x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Konec špatný, všechno špatné?

Olympijský hokejový turnaj je za námi. Máme bramborovou medaili. Obě medailová utkání jsme prohráli. Turnaj pro nás neskončil úspěchem. Nabízí se úprava známého úsloví „konec špatný, všechno špatné“. Je to tak skutečně?

24.2.2018 v 17:10 | Karma: 22,56 | Přečteno: 916x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2419x
Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Seznam rubrik